Президентът на Украйна Владимир Зеленски  с укази промени датите на

...
Президентът на Украйна Владимир Зеленски  с укази промени датите на
Коментари Харесай

Зеленски премести Коледа на 25 декември, вместо на 7 януари

Президентът на Украйна Владимир Зеленски  с укази промени датите на редица публични празници. Коледа към този момент ще се празнува само на 25 декември, до момента Рождество Христово в Украйна се празнуваше на 7 януари. 

В украинските медии от няколко години се води спор за празнуването на Коледа по Юлианския календар. С декрет 455 от 28 юли, който е оповестен на официалната  страница на президента,  по този календар са преместени и датите на други значими за украинците празници. По-рано, на 14 юли тези промени са подкрепени от Украйнската рада. 

Според документа Денят на украинската книжовност и език ще се празнува на 27 октомври (досега се празнуваше на 9 ноември), Денят на украинското казачество - на 1 октомври (преди - 14 октомври), Денят на кръщението на Киевска Рус - Украйна - 15 юли (преди - 28 юли), Денят  на осиновяването - на 17 септември (досега - 30 септември).



Указът също по този начин открива, че Всеукраинският ден на културните служащи и майсторите на националното изкуство ще се отбелязва годишно на 9 ноември, а Денят на фамилията - на 15 май, в Международния ден на фамилията.

Според документа Денят на украинската държавност е изместен от 28 юли на 15 юли, а Денят на бранителите на Украйна - на 1 октомври (според настоящото законодателство сега е 14 октомври), а за Коледа в Украйна, със закон е избрана една единствена дата за честване - 25 декември. Зеленски е подписал и декрет за промени в други закони по отношение на датите на тези и други празници.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР